Recept na medovník

Budeš potřebovat tyhle přísady:

Medovník je sladký (a extrémně kalorický) dezert, ale tak jako tak je to šílená bašta a když ho jíš jen čas od času, nemůže uškodit. Je to v podstatě několik plátů perníku, zalitých střídavě tvarohem a karamelovým krémem. Nejlepší je když už je trošku odleželý, takže je nejlepší ho udělat hodinku dvě před podáváním. Medovník s oblibou peču když přijedou přátelé ...

Karamelový krém je jednoduchý, vezme se plechovka salka, dá se do hrnku plného vařící vody a trápí se na jemném ohni (voda by měla vařit) dvě hodiny. Je dobré plechovkou sem tam otočit. Výsledkem bude plechovka plná hustého hnědého karamelového krému. Asi se vyplatí trošku plechovku sledovat jestli se jí nenafukuje bříško (ony plechovky vydrží docela dost, takže jestli jsou dna nafouklá tak do půl centimetru, zřejmě se asi není čeho bát). Jen když budeš otvírat plechovku, je to trošku pod tlakem, takže bacha na sladké cákance na stropě, zdech a spoluvařících. Krém se dokončí všleháním jednoho z másel do obsahu plechovky.

Pokud plechovku otevřete příliš brzy a obsah je pořád moc tekutý, situace se dá zachránit smícháním s tvarohem. Tak budeš mít pouze jednu náplň, ale zase jí bude víc.

Tvarohový krém je opravdu jednoduchý, jen se vyšlehá tvaroh aby v něm nebyly hrudky a možná se může osladit. Ale osobně mám radši když se sladký karamel trošku pere s chutí nakyslého tvarohu.

No a nakonec perníček. Vezmi co zbylo (krom mouky a vejce, které se přidají později): sodu, cukr, med a druhé máslo, dej vše do dostatečně velkého hrnce a s citem zahřej tak, aby všechny ingredience roztály. Začne to trošku růst a bublat takže opravdu potřebuješ velký hrnec aby ti to nepřeteklo. Je to hotové když to samo trošku ubyde na objemu a je to tmavě hnědé a moc pěkně voňavé. Cukr by neměl v hotové směsi křupat ale měl by být pěkně rozpuštěný.

Pak se přidá mouka a vejce (vejce není většinou ani potřeba): jednoduše se vmíchá dost mouky aby se těsto nelepilo a daly se z něj vyválet plátky. Původní recept říká něco o 900g mouky, ale vážení opravdu není potřeba protože se do těsta vysype celý pytlík. Pokud těsto naopak vyjde příliš suché, dá se přidat med nebo (další) vejce. Těsto pořádně propracuj a vyválej z něj hada, který se rozseká na stejně velké kousky a z nich se vyválí asi půl centimetru silné pláty. Pláty v troubě ještě trochu narostou. Je potřeba upéct si jeden perníček navíc, ten se potom rozstrouhá a nadrobí se na vrch medovníku. Ale to je dobrovolné.

Peče se to na 170°C, na pečícím papíře a každý plát zhruba tak sedm minut, pokud jsou tenčí tak třeba jen pět, aby se nespálily.

Teď už to je jednoduché, perníčky se mažou střídavě tvarohem a karamelem a vrství se pěkně na sebe. Většinou je rozpočítám tak, abych měl tvaroh nahoře, ale na tom doopravdy nezáleží. Strany medovníku by se taky měly (mohly) něčím zamazat, na to je lepší asi tvaroh, protože možná trochu ochotněji drží. Nakonec se to všechno posype těmi nastrouhanými zbytky perníku. Ale dají se vytvořit i ornamenty z kakaa a nebo chilli ...

A to je vše ... teď se to dá do chladné místnosti (nebo teplé ledničky :)) a nechá se tomu pár hodin vydechnout. bon apetit :)

medovník
... a takhle se to dá ozdobit když jsi drum & bass závislák jako já ;)